Playroom To The Max

Interior Design: Designing An Entertainment Haven For The Kids
Each area and corner has been meticulously estimated. Next to the staircase, there is a basketball area, with the Miami Heat logo in the middle of the court.

ESTABLISHING AN ATMOSPHERE THAT PROVIDED COMFORT AND RECREATION WAS THE SOLE OBJECTIVE FOR INTERIOR DESIGNERS AND ARCHITECTS SANDRA AND SARA FROM SW DESIGNS, WHO WERE GIVEN THE CHALLENGE TO CREATE AN OVERALL ENTERTAINMENT HAVEN FOR CHILDREN AND TEENS. THE RESULTS ARE STUNNING, INVITING AND MOTIVATING.

By Anabella Goshen

It all began a year ago when a Venezuelan couple with four children with ages ranging between six and eighteen, discovered a need with regards to their living quarters. The parents wanted their children to have a presence in their home, connect and continue being close to the family. The children wanted to engage in activities, play sports and hang out with their friends. This genius idea became the perfect win-win situation: creating an area for their children below their current apartment and besides this, allocating space for out of town visitors.

Interior Design: Designing An Entertainment Haven For The Kids
A functional playroom with alluring textures and colors was embedded in this area. A murphy bed has been added to this playroom for out-of-town guests, next to an area with orange swing-like chairs, a television and comfortable sofa.

Underscoring this concept became a reality when an office space directly below this family’s residence went up for sale. The 2,300 sq. ft. space, which was first an office and then converted to a residential space, became just what this family was looking for. With this space, a separate apartment would be created so that the children and their friends could have a place to watch movies, hang out, and dine together.

Interior Design: Designing An Entertainment Haven For The Kids
The combination of textures truly sets this project apart, including a use of different colors to create this playroom environment.

While analyzing this project, the interior designers and architects wanted to seamlessly integrate the main apartment with this new acquisition, as if it had always been a duplex apartment. Therefore, a tremendous attention to detail was taken to achieve this goal, and a staircase was created with the reconfiguration of a post-tension structure.

We listen to the client’s necessities and we architecturally reinterpret the space in order to offer a favorable plan that meets their lifestyle and needs.

Interior Design: Designing An Entertainment Haven For The Kids
What joins the living quarters and the playroom is a wooden stairway. Along this stairway, modern lights are incorporated as well as hanging sculptures.

This stunning area includes a state of the art home theater, a separate living area for the kids, a guest lodging area, a basketball court, pool table and kitchen. The visual transition between the materials creates a sense of pleasant balance. The colors are simply giving character to each area in the open space: deep charcoal gray in the stone and the lacquer units, transitioned to smooth pale gray for the grid walls and concrete floor. The floor has polished concrete, while reclaimed pine from an antique North Florida barn is used to embellish the contemporary walls and doors.

As one walks throughout this apartment and finds that everything is well thought out, stemming from the coffee area to the indoor basketball retreat, there is one particular area that is most enticing. Tucked into a stone wall, a place for performing Netilat Yadayim, the hand washing ritual, is incorporated as a sculptural concept. The washbasin is black pearl frisse granite, fabricated in one piece, sloped to a concealed drain and with no visible spout.

Every intricate aspect of this concept shows the identity of the family. The importance of sports is ubiquitous considering that this family’s activities are centered on sports and leisure. Throughout this complete section, the home automation technology has allowed a complete maximization of lighting and sound reduction. While a group of kids can be watching a movie in the home theater, others can play pool without any interruption. This is thanks to the strategic placement of single devices on the walls, to the materials incorporated, and to room configuration. All of this technology is efficaciously configured for Shabat mode while taking into consideration Florida’s seasonal changes.

The philosophy of these designers and architects is that good design is part form and part feeling. “We listen to the client’s necessities and we architecturally reinterpret the space in order to offer a favorable plan that meets their lifestyle and needs.”

This space and how it came to be is a clear representation of a dream come true, with the power of visualization and hard work cleverly exemplified in this entertainment haven located in Aventura, Florida. 

Written By

Jewish Way is a lifestyle magazine created with the passionate goal of integrating the Jewish Community. The magazine also contains sections on Jewish education, life in Israel, travel, food recipes, interior design, health, fashion and much more!...